Saturday, December 8, 2012

Doa Ketika Kesempitan Wang

"Dan tiadalah sesuatu pun daripada makhluk-makhluk yang bergerak di bumi melainkan Allah jualah yang menanggung rezekinya dan mengetahui tempat kediamannya dan tempat ia disimpan. Semua itu tersurat di dalam kitab (Loh Mahfuz) yang nyata (kepada malaikat-malaikat) yang berkenaan." - Surah Hud:6

   
Surah Hud Ayat 6

وَمَا مِنْ دَابَّةٍ فِي الْأَرْضِ إِلَّا عَلَى اللَّهِ رِزْقُهَا وَيَعْلَمُ مُسْتَقَرَّهَا وَمُسْتَوْدَعَهَا ۚ كُلٌّ فِي كِتَابٍ مُبِينٍ {6}

Keterangan ayat:
Menurut Hadis riwayat al-Hakim dan al-Tirmizi daripada Zaid bin Aslam r.a, beberapa orang sahabat Nabi daripada keluarga al-Asy'ariyyin yang baru sampai daripada perjalanan berhijrah merasa lapar. Mereka mengutuskan seorang dari kalangan mereka untuk mendapatkan makanan daripada Nabi S.A.W.
Apabila para utusan kaum tersebut tiba di rumah baginda Rasulullah S.A.W, beliau mendengar baginda Rasulullah S.A.W membacakan ayat ke-6 daripada surah Hud ini. Utusan tersebut pulang semula kepada keluarganya dan tidak jadi meminta makanan daripada Rasulullah kerana berasa yakin dengan doa yang dibaca oleh Rasulullah.
Setibanya beliau kepada kaum keluarganya tanpa diketahui kaum keluarganya , datanglah dua orang lelaki membawa roti dan daging untuk mereka. Walaupun mereka telah menikmati makanan tersebut sepuas-puasnya masih banyak lagi baki yang tnggal. Akhirnya mereka meminta agar diberikan kepada Rasulullah S.A.W untuk diagihkan kepada orang lain yang memerlukan makanan.
Selepas itu mereka bertemu dengan Nabi dan mengucapkan terima kasih. Rasulullah S.A.W menafikan penghantaran makanan itu. Sahabat yang merupakan utusan keluarga tersebut akhirnya membuat pengakuan yang dia tidak meminta makanan daripada Nabi Muhammad S.A.W. Rasulullah S.A.W kemudiannya menyatakan itulah dia rezeki Allah yang Allah janjikan buat makhluk-Nya.
(Tafsir al-Qurtubi, al-Durrul Manthur, tafsir ayat ke-6 surah Hud)
Alhamdulillah, maka marilah sama-sama kita amalkan doa ini dan jadikanlah ia doa amalan harian agar kita sentiasa dilimpahi rezeki Allah S.W.T terutama ketika kesempitan. Tetapi perlu juga ingat bahawa doa semata-mata tanpa usaha dan tawakal adalah tidak berguna. Wallahualam.
Sumber rujukan: Buku 101 doa Para Nabi dan Rasul dalam al-Quran oleh Ustaz Haji Zahazan Mohamed
- Artikel iluvislam.com

Dan ini doa yang saya dapat dari datuk saya.
 Doa ini juga boleh dibaca ketika kita memerlukan wang apabila kita kehabisan duit dinegeri orang, atau diluar negara. InsyaAllah, Allah akan bantu kita dalam apa jua cara sekali pun.

Sebarkan pada rakan anda! Hanya klik LIKE!! Alhamdulillah.

Wednesday, December 5, 2012

TanpaMu ~Inteam [VS]


Resah dan gelisahku rasa
Hidup penuh pancaroba
Roda masa pantas berputar
Menduga iman di dada
Daku yang lena dan terleka
Tenggelam di lautan dunia

Kabur pandangan mataku
Pada nikmat yang menggunung
Mendustakan kurniaanMu
Tiba murkaMu menghukum
Keangkuhanku kian hancur
Lantasku jatuh dan tersungkur

Tanpamu kasih ku tak berdaya
Hilang puca dan arah
Hanyut alpa di arus bergelora

Kasih daku derita
Lemas dalam sengsara
Jiwa dan tubuh kepedihan, tersiksa, terhukum
Menanggung kifarah dariMU

Telahku lalui semalam
Jalanan kelam dan suram
Lampaui batasan insan
KeagunganMu ku lupakan
Rahmat dariMu ku dambakan
KeampunanMu kupohonkan

Hatiku ini merindu
Sinar cintaMu yang Agung
Pasrah merayu redhaMU
Ampuni dosa-dosaku
Rahmat dariMu kudambakan
KeampunanMu kupohonkan

Tuesday, December 4, 2012

Sabar Membina Hati Yang Cekal [VS]


Rasulullah saw insan yang mulia.

Allah SWT benar-benar mengumpulkan dalam peribadi baginda segala sifat-sifat yang baik, sempurna, keluhuran budi pekerti dan akhlaq yang terpuji. Namun seringkali mendapat cacian dan cercaan dari kaum musyrikin Quraisy yang gelap mata hati.

Maka apalagi saya, anda dan kita semua sebagai manusia yang selalu terlanjur dan tersalah, tiap detik dan ketika melakukan dosa.

Dalam hidup ini kita akan selalu bertemu kata-kata yang pedas dan memilukan. Tidak sedikit, adakalanya benar-benar menyentuh hati dan menghiris perasaan.

Adapun bila anda masih berada di tengah-tengah mereka, maka akan selalu ada perbuatan mereka yang membuat anda bersedih dan menitiskan air mata, mengocak dan mengusik ketenangan sanubari anda.

Firman Allah AWT:

“Jika kamu mendapat kebaikan, mereka bersedih (iri hati). Manakala apabila kamu ditimpa musibah mereka merasa gembira. Jika kamu bersabar dan bertaqwa, nescaya tipu daya mereka tidak akan merosakkan kamu sedikitpun. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa sahaja yang mereka lakukan.” (ali-Imran: 120)
 
 Allah SWT berfirman:

“Kamulah yang mengasihi mereka, padahal mereka tidak menyukaimu. Dan kamu beriman kepada semua kita-kitab. Apabila mereka berjumpa dengan kamu, mereka berkata, “kami beriman.” Dan apabila mereka menyendiri (terpisah dari kamu) mereka menggigit hujung jari mereka kerana marah kepada kamu. Katakanlah, “Matilah kamu dengan kemarahan kamu.” Sesungguhnya Allah mengetahui apa yang terpendam di dalam dada.” (ali-Imran: 119)

Bersabarlah dengannya, bahkan tunjukkanlah sifat yang terpuji dengan memperbaiki akhlaq dan melembutkan perkataan. Itu yang sebaik-baiknya.

[VS] AdaMu by Najwa Latif!!

Merenung ke luar jendela
Melihat kebesarannya
Mensyukuri segala nikmat
Yang dikurniakan di dunia

Kau berikan ku kekuatan
Tuk berpegang pada jalan
Walau penuh dengan cabaran
Ku tahu ku adaMu Tuhan

Kerna kau yang satu
Yang setia bersama ku
Dikala ku jatuh ku bangkit kernaMu
Ku tahu ku adaMu disisi ku selalu
Bantulah hambaMu mencari keredhaanMu

Ku tahu ku adaMu
Ku adaMu selalu

Kerna kau yang satu
Yang setia bersama ku
Dikala ku jatuh ku bangkit kernaMu
Ku tahu ku adaMu disisi ku selalu
Bantulah hambaMu mencari keredhaanMu

Ku tahu ku adaMu
Ku adaMu selalu

ku merenung ke luar jendela
Melihat kebesarannya
Walau penuh dengan cabaran
Ku tahu ku adaMu Tuhan

~MasyaAllah, hayati sungguh lagu najwa nie..hehe, keep work 4 Islam najwa^_^