Sunday, November 28, 2010

Solat Express

Salam..hai semua... Hari nie aq nak kongsi satu cerita pasal solat Express...urm...Korang semua ade Xterikot sme dengan entry post nie?? Huhuhu..,, setahu aq,, kebanyakkan nye generasi muda yang selalu wat solat macam nie.. Tapi,, bile aq check kat laman website.,, ader terjumpe satu video nie,, aq Xtahu lah betol ke tidak..Coz aq tengok orang yang tengah sembahyang nie macam ade kerje yang perlu diuruskan..Hehehe...Xtahu lah,, kalau korang penah ke solat express?? Jom kite tengok video nie dulu 0ke...



Sambung citer balik,, kalau kite perhatikan video nie, nampaknya,, orang nie dah tua. Maybe beliau nie ade hal kecemasan atau pon Xtahu cara-cara sembahyang. Tapi yang jadi tanya,, kenapa ade orang yang merakam video nie?? Sebab ape ye..atas tujuan untuk menunjukkan bahawa lelaki yang dirakam ini Xreti solat or saje untuk jadikan bahan tawa?? Disini kalaw kite perhatikan betol2,, lelaki nie mungkin sakit. Aq Xtahu nak kata macam mane,,tapi bile kite jadikan bahan untuk kite rujuk,, memang salah dan Tidak Sah pon solat die.. Dalam solat, seperti doa Iftitah, doa Qunut dan duduk tahiyyat pertama kalau kite Xbuat Xpe.. Cume pahalanya sedikit. Tetapi hanya untuk orang-orang dalam kecemasan seperti pergi kerja waktu pagi or dah terlampau sibuk dengan keje.. seperti kite,, sebenar-benarnya,, kite mesti ikot semua yang telah diajar dan disuruh oleh Rasulullah. KIte kene tahu bahawa,, doa-doa seperti doa qunut harus kite hafal sebab banyak shafaatnya. Itulah doa kite untuk mohon rezeki waktu pagi dan untuk sepanjang hari kite melakukan ibadah.. Ermm...kalau korang lah Xreti baca doa qunut,, agaknya,,macam mane law ade orang suruh jadi imam?? huhu..alhamdulillah aq dapat hafal.. Cube kite perhatikan gambar mat Sempit nie.. Xubah macam Valentio Rossi agaknya..hahaha
http://rijalunsodaqu.files.wordpress.com/2010/10/rempit.jpg
"Wei...korang tengok aq bawak motor Ex5 blue nie,,khusyuk aq sampai wili"..ahakss..~~

Ish3...Xhabis-habis dengan motor,, law dah ambik lesen Xpew gak...hahaha..Oker, sambung balik. Amboi,,khusyuk ko bawak motor yer,, sampai wili pon Xperasaan.. Dalam video nie,, khusyuk dalam solat die nie pon Xade. So,,aq ingatkan adik2 jangan ikot macam video 2 ok.. urm..dalam gambar yang nie lak.. ish...hanphone die berbunyi..ish3..ganggu 2..

http://hatiwanita.files.wordpress.com/2009/02/khusyuk-solat.jpg?w=470&h=332
"Alamak,, isteri aq telefon lah nie. Pasal aq terlupe beli ikan pagi tadi,, abis lah aq balik nie"..

Hehehe,, hai pakcik,, lagu orang puteh nampak..haha,, oke, pasal hanphone nie,, kite tahukan solat nie mesti kene tenang dan khusyuk..Tengok pakcik nie,,bleh teringat kan pesanan isteri die tadi..haa..kan Xkhusyuk 2.. Lagi satu,, nie untuk renungan..kalau kite banyak masalah, teringatkan sesuatu or ape2.. Lebih baik kite sembahyang kat masjid or surau. Because,, kite bleh tenang dalam masjid 2.. lebih2 lagi kalaw masjid berhawa dingin..fuhh...lagi bestkan..hehehe..Xkira lah,, yang penting kite ekhlas kerana niat Allah..

Siapa kite....

http://1.bp.blogspot.com/_e4r3_XkVJTs/TGM7d9UIhMI/AAAAAAAAAiw/Aw42Nwz0XuQ/s1600/solat-1.jpg