Friday, December 28, 2012

Perumpamaan Lobak, Telur, dan Kopi [VS]

Jamil datang ke rumah ustaz Ibrahim menceritakan bagaimana hidupnya diuji dengan penuh kesusahan. Jamil berkata beliau tidak mampu menghadapinya lagi dan ingin berputus asa. Jamil memberitahu ustaz Ibrahim beliau teramat letih untuk meneruskan perjuangan d
an berlawan… setelah satu masalah selesai, satu masalah baru pula timbul.

Ustaz Ibrahim hanya mendengar dan tidak berkata apa-apa. Beliau menyuruh Jamil mengikutnya ke dapur.

Jamil pun mengikut tanya bertanya. Ustaz Ibrahim mengisi air di dalam tiga periuk kecil dan mendidih ketiga-tiganya serentak.

Semasa air mendidih, Ustaz Ibrahim memasukkan lobak merah ke periuk pertama, telur ke periuk kedua dan biji kopi ke periuk ketiga.

Jamil bertanya, “Apa yang ustaz buat? Nak masak apa tu?”


Ustaz Ibrahim tidak berkata apa-apa dan membiarkan air mendidih selama 20 minit. Setelah 20 minit, Ustaz Ibrahim mengeluarkan lobak merah, telur dan biji kopi ke dalam sebuah mangkuk.

“Jamil, apa yang enta nampak?”

“Lobak merah, telur dan kopi,” jawab Jamil.

Ustaz Ibrahim menyuruh Jamil untuk menyentuh lobak merah tersebut. Jamil terasa lembut. Kemudian Ustaz Ibrahim menyuruh Jamil untuk memecahkan telur tersebut. Selepas mengupas kulitnya, Jamil dapat satu telur masak penuh. Kemudian, Ustaz Jamil menyuruh Jamil mencuba air kopi di periuk ketiga. Jamil berasa rasanya penuh aroma kopi.

“Ustaz, apa maksud semua ini?” Jamil bertanya.

“Setiap benda ini (lobak merah, telur dan biji kopi) telah melalui kesusahan yang sama, iaitu air mendidih. Tapi setiap satunya memberikan reaksi berlainan.

Lobak merah masuk dalam keadaan keras, kuat dan kasar. Akan tetapi setelah melalui ujian air mendidih ia keluar lembik dan lemah.


Telur masuk dalam keadaan rapuh dan mudah pecah. Dalam cecair yang hanya dilindungi satu kulit yang nipis… akan tetapi setelah melalui ujian air didih, ia bertukar menjadi keras.Bagi bijih kopi pula… ini lebih menarik. Semasa mereka dalam air mendidih, mereka menukar seluruh air mendidih kepada air kopi yang wangi aroma seperti yang diminum Jamil tadi,” terang Ustaz Ibrahim sambil tersenyum.

Mata Jamil seolah-olah terpukau dengan penjelasan Ustaz Ibrahim.

“Jadi, Jamil adalah yang mana satu? Bila kesusahan melanda, bagaimana Jamil menghadapinya? Lobak merah, telur ataupun biji kopi?” tanya Ustaz Ibrahim kepada Jamil yang tersentak dengan persoalan itu.

Semasa ujian Allah datang mengetuk pintu anda, bagaimana anda harus menghadapinya?

Adakah anda seperti lobak merah yang nampak kuat, tapi dengan kasaandan dan kesusahan, anda bertukar menjadi lembik dan hilang segala kekuatan anda?

Ataupun anda seperti telur dengan hati yang bagaikan cecair yang mudah dipengaruhi haba dan setelah melalui musibah, luaran anda nampak tidak berubah, akan tetapi hati anda menjadi keras dan tidak gembira dan tidak beransur.

Ataupun anda ialah biji kopi, makin didih, anda mengubah keadaan situasi anda sehingga keadaan itu mengeluarkan bau aroma yang menakjubkan..


Jadi siapakah kita hari ini?

  • Ingat, Allah tidak akan menguji seseorang melebihi kemampuannya. Apabila menghadapi kesusahan, ingatlah Allah sedang menguji anda, dan anda seharusnya bertindak seperti biji kopi, bertambah baik dan mengubah keadaan sekeliling anda kepada perkara positif.
  • Masa paling sukar adalah masa terbaik untuk meningkatkan diri ke tahap yang lain.

  ♥ LIKE | COMMENT | SHARE ♥

Thursday, December 27, 2012

Dah belajar AutoCAD?? [VS]

 Auto cad adalah suatu aplikasi yang berguna untuk mendesign suatu gambar sehingga menjadi maklumat. Autocad ini boleh berbentuk 2D dan 3D sehingga gambar kelihatan lebih nyata dan detail. Autocad ini biasanya digunakan untuk keperluan manufakturing dan di bahagian engineering.
Beberapa keuntungan menggunakan CAD ​​berbanding menggambar manual adalah:
1. Kualiti gambar berterusan, tidak terlalu bergantung pada skill penggambar sebagaimana gambar manual.
2. Relatif lebih tepat dan cepat pengerjaannya kerana menggunakan komputer.
3. Boleh diedit, ditambah-kurang tanpa perlu memulakan dari awal.
4. Dapat menjadi data base yang menyimpan pelbagai maklumat penting yang dibuat oleh drafter dan boleh diakses terus oleh pengguna lain.
5. Boleh dibuat library untuk komponen-komponen standard atau bahagian-bahagian yang digambar / dipergunakan berulang-ulang dalam gambar (misalnya: baud, mur, simbol-simbol, dll.) Sehingga mempermudah dan mempercepatkan dalam proses pembuatan gambar.
6. Lebih mudah dan praktikal dalam dokumentasi, duplikasi, dan penyimpanannya.
7. Boleh dibuat dengan pelbagai warna sehingga lebih menarik dan mudah difahami.

Komputer adalah suatu alat bantu pemprosesan maklumat atau data dengan mekanisme kerja input-proses-output. Dalam sistem CAD:
1. input device
Berfungsi untuk melakukan pemilihan-pemilihan menu dan pelbagai perintah (command) untuk membuat gambar mengikut keinginan. Alat ini dapat berupa: keyboard, mouse, joystick, thumb wheel, light pen, dll.
2. processing device
Berupa perisian (software) dan system pemrogramannya yang sesuai. Ada beberapa macam perisian yang biasa digunakan untuk ini, yang paling umum adalah AutoCAD.
3. output device
Berfungsi untuk memaparkan hasil-hasil gambar yang telah dibuat, boleh dalam bentuk paparan visula pada skrin monitor atau paparan cetak oleh pencetak.


Masuk sem 2 nie, start la ak menggunakan autocad ni..sesiapa yang nak cari software ini, sila download link dibawah, kalu link mati,komen yerk.. trima kasih..
 Tag: Autocad 2013, autocad 2010, autocad,

Download Autocad 2013 new!
INSTALLER
http://www.mediafire.com/?vrxgilz016pqm

pass rar/mf : hanzZame
thanks & credit to uplader : hanzzame
KEYGEN
Password keygen : sofshare.blogspot.com
pass rar/mf : hanzZame thanks & credit to uplader : hanzzame

Read more at: http://zadika4u.blogspot.com/2012/10/autocad-2013-full-version.html
Copyright zadika4u.blogspot.com Under Common Share Alike Atribution
pass rar/mf : hanzZame thanks & credit to uplader : hanzzame Download Keygen Only :

Read more at: http://zadika4u.blogspot.com/2012/10/autocad-2013-full-version.html
Copyright zadika4u.blogspot.com Under Common Share Alike Atribution
Download Autocad 2013
FULL FILE
pass rar/mf : hanzZame thanks & credit to uplader : hanzzame Download Keygen Only :

Read more at: http://zadika4u.blogspot.com/2012/10/autocad-2013-full-version.html
Copyright zadika4u.blogspot.com Under Common Share Alike Atribution
http://up.4share.vn/f/5765656e646f6f60/AUTOCAD%202013-%28WIN32_64%29-NEWFUTUREGRAPHICS.rar.file

Tq :)

 ♥ LIKE | COMMENT | SHARE ♥