Thursday, December 22, 2011

Gambaran Hari Kiamat

Cerita Karut Orang Putih 2012 Sendirian Berhad telah membuat satu cerite tentang gambaran hari kiamat 2012.. Betul ke?? Atau memang orang putih saje je nak buat cerita..ala..faham2 je orang outih nie dah terlampau kaji sangat sampai boleh buat cerita macam nie.. Oklah..Tapi ade jugak yang mengatakan ade meteor jatuh pada 2012.. Itu pun tak pasti..Hanya Allah sahaja yang mengetahui..


Cerita ini Hafez ambil dari Presiden Intitut Kajian Angkasa Malaysia , IKAM - Norul Ridzuan. Ini jawapannya.
Tapi tak pasti...

Sebab, memang berlaku perubahan orbit planet Marikh sehingga seolah-oleh kelihatan planet Marikh mengorbit pada arah bertentangan. Tetapi itu memang fenomena astronomi Marikh yang sudah dirakam oleh ahli-ahli astronomi yang menyatakan bahawa pada satu-satu masa memang berlaku suatu fenomena ke atas orbit Marikh sehingga ia kelihatan mengorbit pada arah bertentangan.

Kemungkinan besar memang terdapat suatu planet atau beberapa planet dengan jisim yang besar mengorbit mengelilingi Matahari ataupun Sistem Suria dan sebuah lagi sistem planet lain berkongsi suatu pusat putaran. Jika ini berlaku, dan laluan objek berkenaan cukup hampir dengan Bumi, memang boleh berlaku perubahan besar pada satah putaran Bumi sehingga menterbalikkan kutub. Planet yang mungkin sudah mengalami kejadian ini adalah planet Uranus, sebab satah putarannya hampir bersudut tepat dengan satah putaran Sistem Suria. Sepatutnya satah putaran Uranus hampir searas dengan satah putaran Sistem Suria, macam planet-planet lain dalam Sistem Suria. Kemungkinan penyebabnya, adalah laluan sebuah objek yang berjisim besar hampir dengan Uranus. Jika ini berlaku pada Bumi, negara-negara yang hampir dengan khatulistiwa akan berada di kutub, dan kutub utara dan selatan akan berada di khatulistiwa, menyebabkan banjir besar.

Planet merah boleh berlaku disebabkan tindakan geothermal melampau dalam planet itu disebabkan pengaruh tarikan graviti dari jisim yang besar objek yang lalu berhampiran planet itu, terutamanya jika planet itu cukup besar macam Jupiter. Mataharipun boleh bertukar menjadi "gergasi merah" (red giant) lebih cepat dari sepatutnya akibat gangguan melampau ke atas tindakbalas nuklear dalamnya disebabkan oleh pengaruh tarikan graviti jisim yang besar.

Tapi kalau mana-mana perkara ini berlaku, kehidupan di Bumi akan pupus terlebih dahulu. Tidak ada manusia yang akan selamat untuk menyaksikan kejadian ini.

Ust.Harun Din .. korang kenal kan ?? dlm ceramah dia,ade mmbace sbuah artkel yg mncritakan bhw dunia ni da nk kiamt ... planet mrikh (planet ke4 n plg dekat ngan bumi) tlh mngalami psingn yg tbalik pd bln sept lpas. maknenye ... planet yg dkat dgnnye jgak (bumi la) akan brtukar arah prgerakan dia gak. maka pd saat tu akn terjadi kjadian mthari tggelam sblah timur. (tnda2 bsar kiamt)...ingat, matahari terbit sbelah barat, pintu taubat da ditutup. x de harapan daa laa!! maklumat ni gak tlh dhentikan pnyebrannya oleh NASA krna akn mnguntungkan pihak islam. tolong sebarkan ye tuk kmaslhtn kiter bersama... wassalam (sebar la bnde nih wehh smentara ade mase)

untuk pengetahuan smua, sebuah planet bernama Nibiru atau planet x(oleh NASA) sedang melengkapkan putaran orbitnya yang berlaku setiap 3600 tahun. planet ini 100 kali ganda besar bumi dan sama besar dengan planet jupiter( musytari). dijangkakan pada 21/12/2012 planet ini akan memberi kesan paling dahsyat kepada bumi dengan memutarkan kutub2 ke kedudukan terbalik( polar shifting) yang dijangkakan o NASA. bulan mei 2009 nanti planet ini akan jelas kelihatan oleh semua pnduduk bumi..so sama2 kita nantikan...
mereka mengaitkan peristiwa ini seperti yang pernah berlaku banjir besar zaman Nabi Nuh AS dahulu..planet ini tak menghentam bumi tapi tarikan gravitinya yang sangat kuat akan mengganggu bumi.ia hanya akan lalu diantara bumi dan matahari dimana kecerahannya berwarna kemerah-merahan seakan-akan anak matahari.(tanda besar kiamat? objek merah di langit kelihatan)

AS dan negara2 barat lain sedang sibuk membuat persiapan menghadapi keadaan ini dengan membina beberapa penempatan sementara di banjaran2 gunung lengkap dengan makanan yang mampu bertahan 3 tahun kerana dianggarkan 2/3 penduduk bumi akan lenyap. di norway misalnya mereka membina sebuah gudang menyimpan segala biji benih di sebuah bukit lengkap dengan ciri2 keselamatan dan dari ancaman bencana(rujuk paper bulan februari, kosmo, BH n lain2)

Flare di Matahari

untuk rujukan penuh sila cari kat mana2 web tentang NIBIRU benarlah kata2 RASULULLAH satu ari nanti bumi akan hancur dan satu zaman dipanggil back to ancient berlaku dimana segala teknologi pupus dan manusia akan kembali seperti zaman purba, berperang dengan pedang cara kuno. jadi bersedialah kita umat islam...ALLAHHUAKBAR

wallahu'alam bi sawab....

dalam satu program halaqah kat tv9 pernah membicarakan isu kiamat - tak silap sy apa tajuk tanda2 kiamat or seangkatan dengannya...tp tahun nie gak..sila rujuk laman web tv9 utk tgk siri ni dgn lebih mendalam...

menurut Dr Daniel, seorg ahli panel..katanya dalam satu hadis sahih mengatakan ahawa terdapat satu tasik di mana apabila tasik ini kering maka dajjal or yakjuj makjuj akan keluar..saya tak berapa igtlaa...tasik ini terletak setelah dibuat kajian ianya terletak di Israel dan menjadi sumber air bg mereka, namun tasik ini dikatakan akan kering pada akhir tahun ini. ini antara sbb utama Israel melancarkan serangan beramati2an bg mencari tapak baru di samoing sumber air yg baru bg penduduknya...

Dr DAniel juga ada mmberitahu bahawa..ingatlah manusia, bumi sudah bergegar memberi peringatan kepada kita, sujudlah, kembalilah kepada Allah SWT...sesungguhnya kiter benar2 di akhir zaman.

peristiwa ni mengingatkan kiter pada bencana di Bukit Antarabangsa yang berlaku baru2 ini kat tanah Air kita...mungkinkah kita masih alpa setelah pelbagai bencana alam telah diturunkan bagi memberi peringatan, tapi kita masih tidak mengendahnkannya..

10 comments:

  1. salam owner/adik/hafez...
    ermmm..memg rmai y akan tertarik dgan isu 'kiamat 2012' yg d reka2 oleh org kafir dik...kite cume boleh tau n just jd kan sbgai ilmu...n kite kena prepare sgale bnde sb tnda2 kecil2 dh jelas dik....tnda2 besar might be out soon....

    ReplyDelete
  2. Rasulullah SAW sendiri tidak mengetahui terjadinya hari kiamat, padahal baginda adalah orang yang paling dekat dengan Allah. Begitu pula malaikat Jibril selaku penyampai wahyu dari Allah juga tidak mengetahui kapan terjadinya hari kiamat. Jika Nabi yang paling mulia dan malaikat yang mulia saja tidak mengetahui tanggal, bulan atau tahun terjadinya hari kiamat, sudah sepantasnya orang selain keduanya tidak mengetahui hal tersebut.

    http://rumaysho.com/belajar-islam/aqidah/2737-prediksi-kiamat-21-12-2012-benarkah.html

    ReplyDelete
  3. Tq Abang Zubair..Ye..Just jadikan sbgai ilmu..Terima Kasih Akak Inas..

    ReplyDelete
  4. Sesiapa yang nak ambil post nie..amat dialu-alukan..

    ReplyDelete
  5. memang sangat memberi pengetahuan.
    teima kasih. :)
    assalamu'alaikum....

    ReplyDelete
  6. memang sangat memberi pengetahuan.
    teima kasih. :)
    assalamu'alaikum....

    ReplyDelete
  7. Waalaikummusalam... same2 tuan/puan

    ReplyDelete
  8. salam, menurut sahabat sy yg mendalami ilmu batin, kononnya bencana besar tidak berlaku tetapi! akan berlaku 'sedikit banjir kecil' pada ramalan beliau... tanah2 rendah di malaysia akan dinaiki air laut beberapa kaki seperti pesisiran pantai melaka, batu pahat, muar dan lain2...

    apapun ini cuma ramalan beliau shj.. Allah swt maha mengetahui..

    ReplyDelete
  9. Omputih tu memang kaji punya, mungkin fakta tu betol cuma depa tak pecaya kiamat, tak reti kiamat tu camne, just bulat2 fakta. Kita terletak dalam rukun iman yang wajib kita imani, percaya sangkala dan sebaginya ....hehe

    ReplyDelete
  10. org putih mmg kaji...
    apa2pun....
    yg penting.. doakan yg terbaik..
    kurangkan kontroversi. tingkatkan prestasi.. (melodi lah pulak)

    ReplyDelete