Sunday, April 19, 2009

IKAN yang TERBESAR DI DUNIA?





baru Semalam hafez tengok cerita ikan besar yang ade kat Amazon. Tapi sian jugak tengok pengambaraan cerita tu..sian..last2 minute baru dapat ikan yang dia nak iaitu ikan pirucu. Ikan hidup di tasik amazon atau sungai amazon. Ikan nie mampu membesar 15 kaki k0t. Memang besar giler lah tengok cerita nie semalam.. berat.. tapi isi ikan nie sedap..kata deme le.. kita ikan yang sedap ikan baung..pergh.. Hafez pun ade jugak memancing. tapi dapat yang kecik je..jadi leh..rezeki jugak. Kerajaan negara amazon kat sane melarang penduduka kampung sane menangkap ikan nie jika panjang nye belum melebihi 6 kaki. Tapi hafiz rasa kan..org sane tak kisah tentang undang2 ke..penjara ke..deme dapat yang kecik pun kebas je.. ate..mane tak nye..ikan nie memang susah nak cari. harga pun mahal.. Ikan nie nak pupus.. jadi..penduduk kat sane dah terima akibat nye.. tangkap ikan nie tak kira jumlah nye.. oleh itu..kita jgnlah tangkap ikan yang blum matang lagi ye..same lah ngan hafez..hafez pun nak berubah le..

4 comments:

  1. Ikan paling sedap skali..manis k0t..

    ReplyDelete
  2. Hui hui ikan aper besor betul tu.. kalau aku yang dapat.. bukan aku yang menarik..aku yang kena tarik tuh...

    ReplyDelete